"Redaktør Vilhelm Carlsen (1850-1914)

Bronze på granit

Christiansgave, Hjørring

Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring, skriver i sin ”Hjørring-historier” nr. 23 følgende om Vilhelm Carlsen, Vendsyssel Tidendes første redaktør:

”Redaktør Vilhelm Carlsen bliver født den 5. januar 1850 i Aalborg, og bliver udlært typograf hos sin far på Aalborg Stiftstidende. Som 22-årig bliver Vilhelm redaktør ved den nye venstre avis Vendsyssel Tidende i Hjørring, som grundlægges af den liberale højskolemand Thomas Bjørnbak.

I november 1872 drager Vilhelm til Hjørring, og begynder forberedelserne til udgivelsen af Vendsyssel Tidende. Den 20. december udkommer et prøvenummer af den nye avis, og det første ordinære nummer af Vendsyssel Tidende udkommer den 2. januar 1873 i 300 eksemplarer. I løbet af kort tid stiger oplaget til 500 eksemplarer, og ved Carlsens død i 1914 er oplaget på hen ved 10.000 daglige eksemplarer.

Vilhelm arbejder hårdt for avisens succes, og han betegnes som en ildsjæl, der ikke er bleg for at gå til kamp for sine ideer og værdier. Vilhelm Carlsen er lidenskabeligt optaget af at beskrive udviklingen og det økonomiske liv i Vendsyssel, og avisen bliver brugt flittigt til agitation og oplysninger om de sager, han finder vigtige. Vilhelm vil igennem det trykte ord formidle viden, oplysning og fællesskaber til almindelige mennesker, og dermed rejse den danske almue. Vendsyssel Tidende kan beskrives som en slags folkehøjskole, som når ud i mange hjem, og bringer den nyeste viden med sig.

Som redaktør er Vilhelm en foregangsmand, og er på forkant med udviklingen indenfor avisverdenen. Det gør blandt andet Vendsyssel Tidende til den første avis i Danmark - ja hele Norden - som bringer et pressefoto. Det sker den 20. juli 1889 med et billede af polarforskeren Fridjof Nansen.

Vilhelm Carlsen dør den 13. juni 1914, og ved begravelsen den 20. juni er det meste af Hjørring mødt frem for at vise byens redaktør den sidste ære. Det viser tydeligt, hvor stor indflydelse og betydning redaktør Carlsen har haft for Hjørring og Vendsyssel i de 42 år han er redaktør af Vendsyssel Tidende.”

"Redaktør Vilhelm Carlsen (1850-1914)" (bronze på granit), 1920. Hjørring

Deutsch
Bundgaard, Anders: Redakteur Vilhelm Carlsen, 1920. Hjørring
Vilhelm Carlsen war Gründer der ersten Tageszeitung in Hjörrig. Er ist als offener und betriebsamer Geschäftsmann porträtiert, und es gibt keinen Zweifel, dass man einen ambitiösen und tatkräftigen Mann vor sich hat, der große Bedeutung für die Stadt hatte.

English
Bundgaard, Anders: Editor Vilhelm Carlsen, 1920. Hjørring
Vilhelm Carlsen was the founder of Vendsyssel’s first daily newspaper. He is depicted as an open and hard-working entrepreneur, and there is no doubt that this ambitious, enterprising man meant a great deal to the city.